Contents

Waffles

Een wafel is een plat gebak, minder dan 5 mm dik, dat in een wafelijzer wordt gebakken. Een wafelijzer bestaat uit twee ijzeren vormen met ruitjes, waartussen het beslag wordt samengeperst. Door het ruitjespatroon wordt een eventuele vulling beter vastgehouden.

Wafels zijn een afgeleide vorm van de hostie. Dit product werd oorspronkelijk gemaakt door het mengen van water met gemalen tarwekorrels en het gevormde deeg vervolgens tussen twee hete vormen te drukken.

Er zijn verschillende soorten wafels die warm of koud gegeten kunnen worden. Een aantal populaire wafels zijn:

 • Pennywafel
  Wafel met een laag vochtgehalte (minder dan 2%) gevuld met chocolade of vanille crème. Deze wafels bestaan uit een gedroogd, luchtig zetmeel gel, waarin de zetmeelkorrels volledig zijn verstijfeld.

 • Stroopwafel
  Een koek die bestaat uit twee wafelhelften, waartussen een zoete stroop is aangebracht.

 • Kniepertje
  Een zoete, dunne harde wafel, die vaak direct na het bakken wordt opgerold.

 • IJshoorn
  Een in een vorm gegoten wafel, die als een eetbare drager voor ijs dient.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen wafels met een hoog suikergehalte en wafels die juist erg weinig suiker bevatten. Deze laatste categorie bestaat voornamelijk uit holle wafelvarianten, zoals de ijshoorn. De suiker zorgt voor de kneedbaarheid van de hete, pasgevormde wafels, zodat ze in allerlei vormen kunnen worden gedraaid, voordat de suiker weer uitkristalliseert.

Het productieproces van een pennywafel zal hieronder worden besproken.

Productie wafels

Ingrediënten

De hoofdingrediënten van een wafel zijn bloem en water. De bloem zorgt voor het zetmeel en het water is nodig om dit zetmeel te kunnen verstijfselen. De keuze van de ingrediënten hangt af van het gewenste product. Wanneer de wafel voornamelijk wordt gebruikt voor de krokante textuur, dan gaat de aandacht minder uit naar de smaak van het product. Het is in dit geval belangrijk dat een zachte tarwe met een lage waterabsorptie wordt gebruikt. Over het algemeen is gangbare biscuitbloem ook geschikt voor wafels. Naast tarwebloem kunnen ook andere granen, zoals rijst en maïs worden gebruikt voor wafelproductie. Om de procesvoering te vereenvoudigen en de textuur, smaak en de kleur van de wafel te verbeteren, worden naast bloem (100%) en water (± 150%), de volgende ingrediënten toegevoegd:

 • Olie (± 2%)
  Door het toevoegen van olie wordt het wafeloppervlak gladder en verloopt het lossen van de wafelbladen van de ijzers soepeler. Bij de productie van wafels met een hoger suikergehalte wordt meer olie (± 5%) aan het beslag toegevoegd, omdat het lossen door de toegevoegde suiker verslechterd.

 • Lecithine (± 1%)
  Lecithine dient, samen met olie, ter vervanging van eieren uit het oorspronkelijke recept van wafels.

 • Natriumbicarbonaat (0.3%)
  Door toevoeging van natriumbicarbonaat vloeit het beslag beter uit over het bakijzer en is het eindproduct lichtbruin van kleur door een verhoging van de pH van het beslag.

 • Zout (0.2%)
  Zout zorgt voor een verbetering van de smaak van de wafels. In het geval van wafels met een hoog suikergehalte wordt daarnaast 25 tot 75% sacharose toegevoegd.

Mengen

Het maken van het beslag begint met het toevoegen van de in water oplosbare ingrediënten in koud water. Vervolgens worden de overige ingrediënten toegevoegd. De bloem moet langzaam worden toegevoegd, terwijl het geheel met hoge snelheid wordt gemixt. Het is belangrijk dat het mixelement onder het beslagoppervlak blijft om de vorming van glutenstrengen te voorkomen. Het mengen neemt ongeveer 3 tot 6 minuten in beslag. Het is belangrijk dat het soortelijke gewicht van het beslag constant is, omdat het later in het proces volumetrisch wordt gedoseerd.

Rusten

Het gevormde beslag krijgt in een tank ongeveer 20 minuten de tijd om te rusten, zodat ingesloten luchtbellen uit het beslag kunnen verdwijnen.

Bakken

Na het rusten wordt het beslag met behulp van doseerkoppen in een aantal parallelle strepen op de verchroomde, gietijzeren wafelijzers in de oven gespoten. Direct na het doseren worden de ijzers gesloten, waarna ze gedurende 1,5 tot 3 minuten, afhankelijk van de wafeldikte en baktemperatuur, over een rails door de oven lopen. Op deze rails kunnen tot wel 100 wafelijzers circuleren. Door de hoge baktemperatuur, variërend van 160 tot 200°C, worden de wafelijzers gevuld met stoom, waardoor een totale verstijfseling van het zetmeel plaatsvindt. Daarnaast zorgt deze stoomontwikkeling ervoor dat de druk kan oplopen tot 2 kg/cm2, zodat het eindproduct een luchtige structuur verkrijgt. Om de wafelijzers onder deze druk bij elkaar te kunnen houden, bevatten deze een sterke grendel aan de kant die opengaat. Daarnaast bevatten de zijkanten van de ijzers metalen strippen waarin gaatjes zijn aangebracht, zodat de stoom kan ontsnappen. De dikte van de te produceren wafel wordt beïnvloed door het aantal en de grootte van deze gaatjes. Wanneer er beslag uit de gaatjes naar buiten komt, zijn de ijzers geheel gevuld met beslag.

Tijdens het bakken wordt het ruitjespatroon van de wafelijzers op de wafels overgedragen. Daarnaast kan de fabrikant er voor kiezen om bijvoorbeeld de merknaam op de wafels te drukken. Doordat het vochtgehalte van de wafels tijdens het bakken afneemt, neemt de glastemperatuur toe, waardoor uiteindelijk een stabiele structuur wordt gevormd. Door de hoge baktemperaturen zorgen Maillard reacties voor het typische aroma en de kleur van de wafels.

Koelen

Na het bakken worden de wafels gekoeld tot kamertemperatuur. De wafels hebben nu een vochtgehalte van ongeveer 1,5%.

Conditioneren

Omdat het vochtgehalte van de gebakken wafels spreiding vertoont, heeft dit vochttransport in de wafels tijdens opslag als gevolg. Hierdoor krimpen of zetten de wafels uit en dit kan problemen opleveren bij geheel overtrokken gevulde wafels. Daarom worden de wafels gedurende enkele dagen in klimaatkamers opgeslagen, zodat er een evenwicht in de vochtverdeling ontstaat. Het vochtgehalte van de wafels loopt hierbij op tot ongeveer 4,5%. Door dit hogere vochtgehalte nemen de wafels minder vocht op van de vullingen en coatings en worden de wafels knapperiger. Bovendien zijn de wafels hierdoor minder breekbaar, waardoor ze met minder zorg worden behandeld. Een te hoog vochtgehalte (hoger dan 6%) kan echter juist tot een taaie textuur leiden.

Vullen

De geconditioneerde wafels worden vervolgens bij een temperatuur tussen de 30 en 40°C aan één zijde voorzien van een laagje crème. Hierbij wordt ook wel gebruikt gemaakt van voorgevormde crèmefilms. Een aantal van deze wafels worden op elkaar geplaatst, waarna een wafel zonder crème boven op het geheel wordt geplaatst.

Snijden

De gestapelde wafels worden door een koeltunnel geleid, zodat de crème kan stollen. Vervolgens worden de wafels tot pennywafels gesneden met behulp van een snijmachine.

Overtrekken

De pennywafels kunnen tot slot nog worden overtrokken met een chocoladelaag, nadat bijvoorbeeld een laag nootjes is aangebracht.

Verpakken

Na een laatste koelstap kunnen de pennywafels automatisch worden verpakt. Om een houdbaarheid van 6 tot 9 maanden te kunnen garanderen, worden de pennywafels in goed sluitende en gecoate verpakkingen verpakt. De pennywafels zijn door hun lage vochtgehalte namelijk erg gevoelig voor vocht. Daarnaast is het van belang dat de koeken beschermd worden tegen zuurstof en licht om oxidatief bederf te voorkomen.

Editorial

When Aviateur does a job, it does it well

Aviateur Banketbakkerijen B.V. steals market share by focus on food hygiene

More than half a million Dutch short biscuits, almond boats, treacle waffles and almond rounds roll off the production line every hour at the five factories owned by Dutch pastry specialist Aviateur Banketbakkerijen. What started as a small-scale family enterprise in Wogmeer has grown to its current position supplying a long list A-brands in the (inter)national food industry, and as a purveyor to the Royal Household.

Aviateur's head office stands right between two large production units in Broek op Langedijk in the Province of Noord-Holland, looking out onto the Wijde Vaart polder waterway at a particularly pleasant spot on the Spanjaardsdam. Here administration, transport and sales staff work literally side by side with production staff in the factory. The logistics heart of the business is housed in the adjoining distribution centre, where Aviateur trucks are loaded up with the daily production yield from the 6000m2 workfloor of the industrial bakery. The twelve ten-tonners operated by Aviateur distribute the produce and come back fully laden with packaging materials and basic ingredients so that production can keep going. The production lines only go quiet during the daily cleaning cycle.

Cake with your coffee

Dutch people enjoy a cake with their coffee, but even beyond our borders Dutch pastries enjoy great popularity. Aviateur currently exports nearly forty percent of all its products. The producer is aiming to grow its exports further in 2018. Aviateur believes this is achievable since demand for Dutch treacle waffles is growing exponentially in the US and China. As part of its strategy, Aviateur is constructing a completely new line for the production of 40,000 treacle waffles per hour in Broek op Langedijk. This is enough capacity to bring the waffles to the (inter)national market at a competitive price.

The new line is a model of modern industrial design, based on the latest developments in food-safe production facilities. Aviateur has considered every angle in its efforts to eliminate all risks of bacterial contamination and foreign objects entering the food chain - from the stainless steel cooling towers and hygienically designed junction boxes to the easy clean cable conduits for the motor drive of the transport and handling systems. The company is willing to innovate and is not afraid to play an active role by investing in new solutions. Aviateur uses the freedom of choice it has as a family-owned enterprise to focus in on sustainability, user friendliness and food hygiene without compromise.

Safe Food Factory

As Technical Facilities Manager, Jaap Jonk has had charge of the technical facilities at the Aviateur production locations for many years now, including in Broek op Langedijk. He brings a down-to-earth Noord-Holland outlook to his role. According to Jonk, "The best way to ensure maximum food safety is by eliminating all risks of bacterial infection in your production environment. To be able to do this, you first need to identify the risks. Two years ago, I attended a seminar run by SafeFoodFactory on the subject of hygienic cabling which made me look at open cable conduit systems in a new light. Many of the cable conduits, that were previously covered, we have now made more accessible and so easier to clean." 'Less is more' seems to be the guiding principle for Jonk when it comes to maximising food safety. He was guided by the same principle in the standardisation of the production facilities. Jonk explains, "In the past, we would build the production space first and then put the production line in the available space. When we were constructing our new treacle waffle line, we did it the other way round. The internal walls of the production unit were only put in place after the production line had been installed. This will allow us to increase production capacity with a second line at a later stage. We wanted to define a new standard through the new waffle line and to apply all the latest developments and understanding in the area of sustainability, hygiene and user friendliness."

Safe Food Factory
Aviateur bakery; fltr: Jonk, Evers and V.d. Kolk

Minimising existing risks

As part of the efforts to minimise food hygiene risks, all fluorescent lamps and all plastic cable ties were removed in succession from the production environments. Jonk: "The presence of breakable glass bulbs in the production environment is a risk factor, so we got rid of them. The same went for tie-wraps. They can break off and their use simply cannot be justified in terms of hygiene, so these had to go too.

All kinds of nasties can accumulate in closed cable conduit systems, so we wanted to find a different hygienic solution for the cable conduits for our new waffle line. We found the answer in Streamline HD cable conduits from Gouda Holland (part of the Niedax Group): they are easy to clean and do not need any cable ties."

Michael Evers - Business Development Manager at Niedax Group - explains, "Not only can cable ties break and get into the food chain; because, by definition, they can't be cleaned they pose a potential risk of contamination. If cable ties are not properly tied off, they also have the potential to cause physical injuries. Hundreds or even thousands of cable ties are used in many production environments. By removing them you remove thousands of risk factors at a stroke." Jonk continues,"In the same way, we looked at the housings used for the machine controls. We consistently opted for Rittal HD housings, which have a sloping roof and effective silicone seals."

Freddy van de Kolk, Account Manager Rittal Hygienic Design: "In the period in which hygienic design products came into common use among food producers working primarily with wet processes, Aviateur was one of the first industrial bakeries to install our Rittal HD housings. Others followed their example and HD products are now used in other dry environments too. This is partly because everyone started to look more closely at and became more aware of the role of peripheral equipment in production environments. No one can or wants to run the risk of a nidus of bacteria in a switch box or cable conduit leading to contamination and the recall of products. The hygienically designed products from Rittal and Niedax minimise the risk of anything like that happening."

Evers, "Through the application of Rittal HD housing and the Niedax Streamline HD cable conduit system, Aviateur can now have greater certainty about the hygienic status of the housings and cables. At Aviateur all employees are involved in the drive for maximum food safety - it's something we go into deeply and because we talk about these issues everyone looks at the processes in their part of the business with a more critical eye. This is the most important step in being able to implement changes and the best guarantee of maximum food safety."

Jonk: "We are happy to research new ways of making our processes even more sustainable and user friendly. The safety of our employees and food hygiene in our products are our most important priorities in this respect. It all starts with maximum hygiene. Eliminating food hygiene risks also makes the work environment more manageable, and we are developing our own construction standards that we can stipulate in specifications for our suppliers. This in its turn delivers savings in time and stock. Investing in hygienic design is not only a given for me – our entire board is of the same persuasion."

Rittal Since its foundation in 1961, Rittal …
Company profile

Featured expert: Michael Evers

toggle editorial
Tags
 • Bakery
 • Pastry